Hotel YUVA | ALKMAAR

De panden in de straat dateren grotendeels uit begin vorige eeuw en zijn gebouwd in een neoclassicistische bouwstijl net als het tegenoverliggend station van Alkmaar. De oorspronkelijke herenhuizen op het perceel dateerden uit 1914. In 1979 zijn de huizen samengevoegd en verbouwd tot hotel. In 1998 vond er nieuwbouw plaats, maar de logiesfunctie werd behouden. De huidige eigenaar wil het café op de begane grond verbouwen. Er moeten vier logieskamers worden toegevoegd, er komt een nieuwe lobby en lounge en een spa in de kelder. De verdiepingen blijven ongewijzigd.

 

Twee van de vier nieuwe logieskamers grenzen met hun gevels aan de straatzijde en vragen om een zekere mate van intimiteit, terwijl voor de lobby en lounge juist een relatie met de straat gewenst is. De bestaande transparante gevel voldoet niet meer aan deze nieuwe functionele eisen.

 

Met het ontwerp van de nieuwe gevel krijgt het hotel een eigenzinnige chique identiteit. Door het gebruik van geglazuurde keramische tegels en terug liggende verticale gevelopeningen, contrasteert de gevel met haar context. De kleur ‘genuanceerd geel’ verwijst naar de bestaande spekbanden op de verdieping, maar ook naar kleuraccenten in de gevels van de aangrenzende panden.

Locatie:

Stationsweg Alkmaar

Oplevering:

2024