Beleving van de ruimte
Of het nu in stedelijke of landelijke omstandigheden is, er is altijd vraag naar openbare functies. Dit kan een gebouw, een interieur of een laag in het landschap zijn. De samenhang van deze onderdelen wordt ervaren als het publieke domein / de openbare ruimte. De beleving van de openbare ruimte door het publiek en de beleving van de gebouwen door onze gebruikers is de belangrijkste pijler voor Format architecten. Vanuit het perspectief van onze gebruikers ontwerpen wij ruimtes die op logische wijze met elkaar verbonden zijn.
Design Activist
Format Architecten ontwerpt met passie gebouwen die de beleving van de gebruiker centraal stellen. Ze creëren gezonde en comfortabele ruimtes die een waardevolle maatschappelijke bijdrage leveren aan hun omgeving en landschap. Bij het streven naar een maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving is de balans tussen duurzaamheid, leefbaarheid en betaalbaarheid van essentieel belang. Die balans kan alleen behaald worden als de input van de gebruikers in een vroeg stadium wordt meegenomen. Om dit te realiseren ontwikkelde Format Architecten een PLAYBOOK voor de DESIGN ACTIVIST.
Ontwerpers kunnen hun creativiteit en verbeeldingskracht inzetten om de huidige crisis aan te pakken en een duurzame toekomst te creëren. Als Design Activist willen wij inspireren en gebouwen ontwerpen die niet alleen mooi zijn, maar ook duurzaam voor mens en ecologie. De PLAYBOOK gebruiken wij als overkoepelend overzicht om in het team, zowel intern als extern, diverse uitgangspunten helder vast te kunnen stellen. In 10 stappen behandelen wij belangrijke uitgangspunten die ons werkveld raken en waar wij als architecten invloed op kunnen uitoefenen om zo een positieve bijdrage te kunnen leveren aan een nieuw gemeenschappelijk narratief in een nieuwe duurzame en toekomstbestendige samenleving.
Bureau
Format Architecten streeft altijd naar het beste antwoord op de vraag. Ieder ontwerp is een vanzelfsprekende oplossing die past bij locatie, programma, budget en wensen van gebruikers en opdrachtgevers. Ieder project krijgt de aandacht die het nodig heeft. Zo wordt met veel plezier gewerkt aan mooie projecten waar gebruikers met een tevreden glimlach rondlopen.
De integrale ontwerpen van Format Architecten zijn eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. Ze kenmerken zich door eenvoud en vakmanschap, en laten ruimte voor het onbekende en daarmee voor de toekomst. Ontwerpen worden in een klein hecht team ontwikkeld en uitgewerkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van schetsen, maquettes, tekeningen en BIM-modellen. Er wordt nauw samengewerkt met mensen die hun kennis willen inzetten om te werken aan vernieuwende oplossingen.
PLAYBOOK voor de DESIGN ACTIVIST
1. Balans tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid
In het huidige systeem van economie-gedreven groei zijn de doelen voor duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid opgelegd via regels. Overheden doen hun best om deze doelen in gebiedsontwikkeling mee te nemen, maar marktpartijen zijn vaak onvoldoende intrinsiek gemotiveerd om hieraan bij te dragen. Wij streven naar een maatschappelijk en ecologisch duurzame samenleving. De basis voor dit idee komt uit “The Doughnut for Urban Development” waarin Kate Raworth de balans omschrijft als een speelveld tussen een maatschappelijk fundament en een ecologisch plafond. Het gebied er tussen is de ruimte waarin wij moeten zoeken naar een balans tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid.
2. Ontwerp voor de maatschappelijke levensduur
De waardevermindering van een gebouw hangt af van de economische, functionele en technische levensduur. Ontwerp een gebouw niet voor deze doelen, maar zorg dat het gebouw passend is in zijn omgeving en waarde toevoegt voor de gebruikers. Architectonische gebouwen die passen bij de identiteit van de plek en ruimte bieden voor veranderingen in de toekomst.
.
3. Gebouw als katalysator voor de vitale stad
Door gebouwen te ontwerpen die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en ecologie wordt een gebied gerevitaliseerd. geactiveerd en wordt de omgeving geïnspireerd. Ontwerp een gebouw dat: sociale interactie bevordert, als ontmoetingsplek voor cultuur en gemeenschapszin dient, werkgelegenheid stimuleert, een gezondere leefomgeving creëert en stedelijke transformatie ondersteunt. Op deze manier wordt extra waarde toegevoegd in een gebied en draagt dit bij aan een lange maatschappelijke levensduur.
.
4. Bouw op bestaande grond / transformatie bestaande gebouwen
Beperk de productie van nieuwe materialen en de uitstoot van koolstofemissie door bestaande gebouwen te transformeren of op te toppen. Zorg er voor dat het bestaande grondvlak van het gebouw verkleind wordt en er meer ruimte voor ecologie ontstaat.
.
5. Beperk de CO2 footprint
Bouw niet groter dan noodzakelijk, ontwerp het gebouw als een maatpak voor de gebruikers. Sla CO2 op in gebouwen door na-groeibare bouwmaterialen te gebruiken. Bouw regeneratief. Gebruik lokaal materiaal om transport te beperken, hergebruik bestaande materialen en wek hernieuwbare energie lokaal op.
.
6. Vergroot de biofactor / herstel ecosysteem
Stel doelen om de biodiversiteit op een locatie te verbeteren en ontwerp met aandacht voor de relatie tussen natuur en gebouwen (biofilisch). Zoek naar landschappelijke oplossingen die ruimte bieden voor biodiversiteit, water infiltratie en grijswatersystemen. Maak de omgeving groener en natuurlijker.
.
7. Ontwerp voor demontage, circulariteit en flexibiliteit
Besef dat niet elk onderdeel van een gebouw even lang meegaat. Beschouw de verschillende bouwdelen als losse demontabele onderdelen welke afhankelijk van hun technische levensduur vervangen of vernieuwd kunnen worden.
Bouw met modulaire systemen om flexibiliteit te kunnen waarborgen. Behoeftes van gebruikers zullen door de tijd veranderen. Een demontabel en flexibel gebouw kan groeien of krimpen indien nodig.
.
8. Ontwerp voor diversiteit
Ontwerp een gebied of gebouw met een goede mix van functies en programma. Doordat het gebruik niet eenzijdig is, maar levendig gedurende de hele dag is de sociale controle sterk.
De diversiteit zorgt tevens voor een sociale cohesie waarin de collectieve belangen gedeeld worden.
.
.
9. Ontwerp welzijn
Een gebouw is meer dan alleen bescherming tegen de elementen, het kan bijdragen aan het geluk en de gezondheid van de gebruikers. Er worden herinneringen aangemaakt door de ruimtelijke beleving.
Ontwerp met aandacht voor het fysieke en mentale welzijn van de gebruikers. Ga vroeg in gesprek met gebruikers en de buurt om hun belangen in kaart te brengen.
.
.
10. Deel het economisch belang
Zorg dat de waarde van vastgoed ontstaat uit een balans tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid. De financiële structuur moet gericht zijn op de groei van zowel sociale als ecologische waarden. Gebruikers zijn medeverantwoordelijk voor deze balans en hebben daarom ieder hun aandeel in de waarde. Werk in een netwerk van langdurige relaties die de maatschappelijke en ecologische belangen begrijpen en ook vertegenwoordigen.
.
Duurzaamheid
Bij duurzaamheid wordt veelal gedacht aan zuinige installaties, de energietransitie en heel veel isoleren. Wij zien duurzaamheid echter ook in een veel breder perspectief.
- Ecologische duurzaamheid: de rol die de natuur kan hebben in gebouwen en de directe relatie met het landschap. De beleving van de natuur in en om gebouwen verhoogt de kwaliteit, de gebouwen worden gezonder; leerlingen leren beter, patiënten herstellen sneller en werknemers werken efficiënter.
- Circulaire duurzaamheid: de meest pure vorm van duurzaamheid is het behouden / hergebruiken van bouw(delen) waar mogelijk. Waarom zouden we energie en geld stoppen in sloop en nieuwbouw als het bestaande nog goed is?
- Maatschappelijke duurzaamheid: de maatschappij is constant in beweging zegt men, maar niet iedereen beweegt even snel. De diversiteit van het collectief gaat op verschillende manieren om met technologische ontwikkelingen en maatschappelijke thema’s (zoals globalisering en duurzaamheid). Onze gebouwen hebben een centrale rol in de maatschappij, men komt hier samen en ervaart de ruimtes vanuit zijn perspectief. Format architecten ontwerpt de gebouwen specifiek voor zijn gebruikers, maar generiek en flexibel genoeg voor de diversiteit aan gebruikers en de maatschappelijke ontwikkelingen. Een heldere structuur met voldoende flexibiliteit voor een inclusieve samenleving.
Ontwerpfasen
Vanuit onze passie voor ons vak en onze creatieve en onafhankelijke kijk op architectuur kunnen wij u op veel vlakken ondersteunen bij ruimtelijke opgaves:
- Haalbaarheidsanalyses: locatie- en planologisch onderzoek, massastudies, programmascenario’s en investeringsramingen.
- Ruimtelijk ontwerp: een maatpak om in te wonen, werken, leren of gewoon te leven! Ruimtelijke vormgegeven op de schaal van de stad tot de kleinste details.
- Technisch ontwerp: afstemming met adviseurs, architectonische en technische details, werktekeningen, bestek en toetsing budget.
- Vergunningsprocedures, bouw- en regelgeving en het samenbrengen van kennis van alle bouwdisciplines.
- Ontzorgen: begeleiden van processen, bewaken budget en kwaliteit.
BNA
Als bureau zijn wij lid van de branchevereniging BNA (Bond van Nederlandse Architecten). Dit lidmaatschap dient tevens als kwaliteitswaarborg. Meer informatie kunt u vinden op www.bna.nl.
Onze leveringen geschieden volgens de algemene voorwaarden van de BNA, welke hier te downloaden zijn.
BIM
Sinds 2009 werken wij met Revit, toen het programma nog in de kinderschoenen stond en BIM nog maar bij weinig architectenbureaus bekend was. Onze ervaring werd ook door collega’s gewaardeerd, waardoor voor diverse projecten een samenwerking ontstond waarbij wij de BIM processen coördineerden.
Wij werken nauw samen met enkele bureaus, voor wie wij als BIM Manager bij de projecten betrokken zijn. Ons BIM protocol is hierbij de juiste basis voor de beheersing van een efficiënt proces. Door vanaf de eerste schetsen de wensen goed inzichtelijk te maken kunnen faalkosten, lange doorlooptijden, hoge bouwkosten, hoog energieverbruik en ook onduidelijke input voor de beheer- en onderhoudsfase voorkomen worden.
Beleving van de ruimte
Of het nu in stedelijke of landelijke omstandigheden is, er is altijd vraag naar openbare functies. Dit kan een gebouw, een interieur of een laag in het landschap zijn. De samenhang van deze onderdelen wordt ervaren als het publieke domein / de openbare ruimte. De beleving van de openbare ruimte door het publiek en de beleving van de gebouwen door onze gebruikers is de belangrijkste pijler voor Format architecten. Vanuit het perspectief van onze gebruikers ontwerpen wij ruimtes die op logische wijze met elkaar verbonden zijn.
Duurzaamheid
Bij duurzaamheid wordt veelal gedacht aan zuinige installaties, de energietransitie en heel veel isoleren. Wij zien duurzaamheid echter ook in een veel breder perspectief.
- Ecologische duurzaamheid: de rol die de natuur kan hebben in gebouwen en de directe relatie met het landschap. De beleving van de natuur in en om gebouwen verhoogt de kwaliteit, de gebouwen worden gezonder; leerlingen leren beter, patiënten herstellen sneller en werknemers werken efficiënter.
- Circulaire duurzaamheid: de meest pure vorm van duurzaamheid is het behouden / hergebruiken van bouw(delen) waar mogelijk. Waarom zouden we energie en geld stoppen in sloop en nieuwbouw als het bestaande nog goed is?
- Maatschappelijke duurzaamheid: de maatschappij is constant in beweging zegt men, maar niet iedereen beweegt even snel. De diversiteit van het collectief gaat op verschillende manieren om met technologische ontwikkelingen en maatschappelijke thema’s (zoals globalisering en duurzaamheid). Onze gebouwen hebben een centrale rol in de maatschappij, men komt hier samen en ervaart de ruimtes vanuit zijn perspectief. Format architecten ontwerpt de gebouwen specifiek voor zijn gebruikers, maar generiek en flexibel genoeg voor de diversiteit aan gebruikers en de maatschappelijke ontwikkelingen. Een heldere structuur met voldoende flexibiliteit voor een inclusieve samenleving.
Bureau
Format Architecten streeft altijd naar het beste antwoord op de vraag. Ieder ontwerp is een vanzelfsprekende oplossing die past bij locatie, programma, budget en wensen van gebruikers en opdrachtgevers. Ieder project krijgt de aandacht die het nodig heeft. Zo wordt met veel plezier gewerkt aan mooie projecten waar gebruikers met een tevreden glimlach rondlopen.
De integrale ontwerpen van Format Architecten zijn eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. Ze kenmerken zich door eenvoud en vakmanschap, en laten ruimte voor het onbekende en daarmee voor de toekomst. Ontwerpen worden in een klein hecht team ontwikkeld en uitgewerkt, waarbij gebruik wordt gemaakt van schetsen, maquettes, tekeningen en BIM-modellen. Er wordt nauw samengewerkt met mensen die hun kennis willen inzetten om te werken aan vernieuwende oplossingen.
Ontwerpfasen
Vanuit onze passie voor ons vak en onze creatieve en onafhankelijke kijk op architectuur kunnen wij u op veel vlakken ondersteunen bij ruimtelijke opgaves:
- haalbaarheidsanalyses: locatie- en planologisch onderzoek, massastudies, programmascenario’s en investeringsramingen
- ruimtelijk ontwerp: een maatpak om in wonen, werken, leren of gewoon te leven! Ruimtelijke vormgegeven op de schaal van de stad tot de kleinste details.
- technisch ontwerp: afstemming met adviseurs, architectonische en technische details, werktekeningen, bestek en toetsing budget.
- vergunningsprocedures, bouw- en regelgeving en het samenbrengen van kennis van alle bouwdisciplines.
- ontzorgen: begeleiden van processen, bewaken budget en kwaliteit.
BIM
Sinds 2009 werken wij met Revit, toen het programma nog in de kinderschoenen stond en BIM nog maar bij weinig architectenbureaus bekend was. Onze ervaring werd ook door collega’s gewaardeerd, waardoor voor diverse projecten een samenwerking ontstond waarbij wij de BIM processen coördineerden.
Wij werken nauw samen met enkele bureaus, voor wie wij als BIM Manager bij de projecten betrokken zijn. Ons BIM protocol is hierbij de juiste basis voor de beheersing van een efficiënt proces. Door vanaf de eerste schetsen de wensen goed inzichtelijk te maken kunnen faalkosten, lange doorlooptijden, hoge bouwkosten, hoog energieverbruik en ook onduidelijke input voor de beheer- en onderhoudsfase voorkomen worden.
BNA
Als bureau zijn wij lid van de branchevereniging BNA (Bond van Nederlandse Architecten). Dit lidmaatschap dient tevens als kwaliteitswaarborg. Meer informatie kunt u vinden op www.bna.nl.
Onze leveringen geschieden volgens de algemene voorwaarden van de BNA, welke hier te downloaden zijn.